OŠ MIHAJLO PUPIN

Kako da pomognete svom predškolcu da se pripremi za prvi razred

Kako da pomognete svom predškolcu da se pripremi za prvi razred

Razgovarajte sa svojim detetom češće i duže nego što se razgovarali ranije. Probajte da saznate kako se oseća i razmišlja povodom polaska u prvi razred. Iz tih razgovora ćete saznati da li ga nešto muči, a nakon toga ćete naći načina da tu „muku“ i odagnate. Verujte sebi, ali nemojte bežati i od saveta onih ljudi koji se profesionalno bave obrazovanjem, vaspitanjem i koji pružaju psihološku podršku deci. Ispričajte detetu priču o vašem polasku u prvi razred, pokažite mu fotografiju iz tog perioda. Vaša sećanja na to vreme su se, sigurno, čak iako nisu bila lepa, u međuvremenu pretvorila u nešto savršeno, pa će tako vaša priča biti pozitivna u ubedljiva.

Posetite zajedno sa detetom školu za koju ste se odlučili. Nađite način da se dete što je moguće bolje i pre 1. septembra upozna sa prostorom (zgradom, dvorištem…). Ako je moguće upoznajte ga i sa budućim nastavnikom razredne nastave.

Kreirajte novu dnevnu rutinu za vaše dete i pre nego što počne školska godina i onda se držite te rutine. Deca vole sigurnost i kada znaju šta mogu da očekuju!

Ako vaše dete već nema naviku da pojede doručak koji je hranljiv i zdrav, onda probajte da mu tu naviku formirate pre 1. septembra. Spremite, nekoliko jutara za redom, zanimljiv, nov doručak oko kog ćete se samo malo dodatno potruditi. Dete će time biti zadovoljno i navika će biti formirana veoma brzo. Ne zaboravite da je za učenje potrebna energija!

Ako vaše dete nema dobre navike kada je u pitanju spavanje i raniji odlazak u krevet i tu naviku morate formirati pre polaska u prvi razred. Deca na tom uzrastu moraju spavati između 10 i 11 časova svakoga dana. Da bi vaše dete otišlo ranije na spavanje učinite njegov krevet privlačnijim! Dodajte mu novu posteljinu, pažljivo odaberite novi jastuk, postavite lampu uz koju će dete, kada nauči da čita, čitati pre spavanja.

Ako vaše dete ima bilo kakav problem sa prekomernim korišćenjem telefona i računara, tu naviku morate početi da menjate, a dobro organizovana škola će to nastaviti! Kako da započnete taj proces:

 • smanjite ličnu upotrebu telefona ako je potrebno i budite vi sami dobar primer;

 • formirajte listu pravila (npr. bez telefona i računara u spavaćoj sobe, dok obedujemo, dva sata pre spavanja, dnevna dozvoljena zabava na telefonu ili računaru je samo 45 minuta, telefon i računar se mogu koristiti samo kada se završe nekakve takođe zadate obaveze i slično čega se vi setite);

 • kontrolišite i sadržaje kojem je dete izloženo, oni moraju biti apsolutno primereni uzrastu;

 • budite dosledni u praćenju pravila i spremni da dete suočite sa nekakvim posledicama ako se ne bude pridržavalo pravila;

 • budite dosledni u praćenju pravila i spremni da dete suočite sa nekakvim posledicama ako se ne bude pridržavalo pravila;

 • pokažite detetu korisnu stranu telefona i računara(edukativne igrice, virtualna putovanja…);

 • „okupirajte“ ga drugim aktivnostima.


Podsećajte dete, više puta dnevno, da pije vodu, pere ruke i redovno odlazi do toaleta. Školski dan je dug i zbog toga su ove navike veoma važne!

Stvorite uslove da jutarnja i poslepodnevna rutina, ona za koju je porodica odgovorna, bude lako izvodljiva. Neka dete ima mesto ( radni prostor, deo sobe u kom stoji radni sto) gde će moći da uči ili odradi domaći zadatak. Neka garderoba, ranci, oprema za fizičko, školski pribor i udžbenici, igračke i
slično, imaju tačno mesto u vašem životnom prostoru. Vežbajte dete da se samo brine o svojim stvarima. Red u prostoru u kom se dete kreće praviće red i u njegovoj glavi!

Nabavite i postavite, na mestu vidnom za dete, tablu, pano ili neku drugu vrstu planera gde ćete u početku vi a onda dete beležiti aktivnosti i obaveze koje ga očekuju, a koje će na ovom uzrastu, u većini slučajeva uključivati i vaš angažman. Tako ćete se i vi lakše nosite sa obavezama.

Dozvolite detetu da samo odabere ranac, školski pribor, garderobu i sve drugo što je neophodno da se nabavi pre početka nastave. Budući prvak će se radovati što ste pokazali da verujete u njegov izbor.

Tokom leta odredite vreme kada ćete se „igrati škole“. U tom terminu vežbajte dete:

 • kako da što brže veže pertle, zakopča rajsferšlus, zakopča i otkopča dugmad, spakuje pernicu, ranac i slično;

 • da sedi nad nekom aktivnošću duže od 20 minuta (to može biti jednostavno crtanje ili bojenje, a može biti i neki drugi intelektualni zahtev, vezan za razvoj, pre svega, matematičkih i jezičkih sposobnosti (aktivnosti možete naći na internetu ili u edukativnim priručnicima predviđenim za decu uzrasta 6-7 godina;

 • da zajedno, što češće, igrajte edukativne i društvene igre(lego, slagalice, puzzle, šah, domine, ne ljuti se čoveče;

 • da zna da se predstavi, da kaže kako se zove, koliko ima godina, na kojoj adresi živi i broj telefona barem jednog roditelja;

 • da voli da sluša kada mu neko čita ili priča neku priču i da nakon toga proba da tu priču prepriča, nešto prokomentariše ili pita.


I na kraju, celu pripremu za prvi razred zaokružite nezaboravnim letovanjem!

POLITIKA KOLAČIĆA

Kolačići su male tekstualne zbirke podataka (datoteke) koji se prilikom posete internet strani šalju na Vaš računar ili mobilni uređaj i kojima se kasnije može pristupiti. Zahvaljujući kolačićima vidi se šta interesuje pojedine posetioce internet strane, što pomaže da se poboljša upotreba za sve korisnike.

Koristimo kolačiće neophodne za funkcionisanje internet strane, odnosno one koji omogućavaju da pregledate naše stranice, kolačiće za statistiku posećenosti i unapređenje performansi internet strane i kolačiće za oglašavanje. Kolačići na internet strani se takođe koriste za pamćenje sesije korisnika sajta.

Kolačić je internog tipa, kriptovan je i podatak ne može biti iskorišćen eksterno. Vi imate mogućnost da izaberete da li ćete prihvatiti kolačiće koji nisu neophodni za funkcionisanje naše internet stranice. Mi bismo svakako cenili Vašu odluku da prihvatite sve kolačiće jer nam time pomažete da internet stranicu uskladimo sa interesovanjima posetilaca. Takođe, možete i naknadno da odbijete korišćenje kolačića izmenom postavki u Vašem pretraživaču. 

Naša internet strana koristi Google analitiku (Google Analytics), uslugu za veb analitiku koju pruža kompanija Google. Google analitika koristi kolačiće, odnosno tekstualne zbirke podataka koje postavlja na Vaš uređaj, da bismo lakše analizirali kako korisnici upotrebljavaju internet stranu.

Ukoliko su Vam potrebne dodatne informacije o kolačićima Google analitike, pogledajte stranice Google koje se odnose na pružanje pomoći i politiku zaštite privatnosti: Politika zaštite privatnosti Google- a i Pomoć Google analitike.

 

Spisak kolačića koje koristimo:

PHPSESSID

Ovaj kolačić je identifikator opšte namene koji se koristi za održavanje promenljivih sesija korisnika odnosno održavanje statusa prijavljenog korisnika između stranica.

Neophodan za funkcionisanje ove internet stranice.

Ovo je sesijski kolačić se koristiti kao za upravljanje stanjem sesije.

Neophodan za funkcionisanje ove internet stranice.

Ovaj kolačić postavljen je da identifikuje korisnika, a identifikacioni kod je kriptovan.

Neophodan za funkcionisanje ove internet stranice.

Ovaj kolačić pripada “Google Universal Analitics” i značajan je za ažuriranje Google-ovog analitičkog servisa. Ovaj kolačić se koristi  za razlikovanje jedinstvenih korisnika dodeljivanjem nasumično generisanog broja kao klijentskog identifikatora. Sadržan je u svakom zahtevu stranice i koristi se za izračunavanje podataka o posetiocima, sesiji i za izveštaje o analitičkim lokacijama.

Performanse

Ovaj kolačić pripada “Google Universal Analitics” i koristi se za umanjivanje odnosno ograničavanje prikupljanja podataka na veb sajtu koji ima veliki broj poseta. Ističe nakon 10 minuta.

Performanse

Registruje jedinstveni ID koji se koristi za generisanje statističkih podataka o tome kako posetilac koristi veb sajt.

Performanse

Ovaj kolačić pripada “Google Universal Analitics” i koristi se za davanje podataka o posećenosti.

Performanse

Ovaj “DoubleClick” kolačić  se postavlja  od strane reklamnih partnera, a oni ih koriste za pravljenje profila interesovanja posetilaca veb lokacije i za prikazivanje relevantnih oglasa na drugim veb lokacijama. Ovaj kolačić  funkcioniše tako što jedinstveno identifikuje vaš pretraživač i uređaj.

Oglašavanje

Ovaj kolačić je “DoubleClick”, u vlasništvu Google-a, služi za profilisanje interesovanja posetilaca veb stranice i prikazivanje relevantnih oglasa na drugim veb sajtovima.

Oglašavanje

Ovaj kolačić je “DoubleClick”, u vlasništvu Google-a, služi da pomogne profilisanju vaših interesovanja sa ciljem da prikazuje relevantne oglase na drugim veb sajtovima.

Oglašavanje

Ovaj „DoubleClick“ kolačić se postavlja od strane reklamnih partnera, a oni ih koriste za pravljenje profila interesovanja posetilaca veb sajta i za prikazivanje relevantnih oglasa na drugim veb sajtovima. Ovaj kolačić funkcioniše tako što jedinstveno identifikuje vaš pretraživač i uređaj.

Oglašavanje

Ovaj kolačić pruža informaciju o tome kako krajnji korisnik koristi veb sajt, kao i informaciju da li je posetilac prethodno video bilo kakvu reklamu ovog sajta pre nego što je pristupio ovom veb sajtu.

Oglašavanje

Ovaj Google kolačić se koristi za analizu uspešnosti oglasa na internet stranicama drugih internet strana tj. prikuplja informacije o tome kako se koriste oglasi prema ovoj internet strani.

Oglašavanje

Ovaj kolačić pruža informaciju o tome kako krajnji korisnik koristi veb sajt, kao i informaciju da li je posetilac prethodno video bilo kakvu reklamu ovog sajta pre nego što je pristupio ovom veb sajtu.

Oglašavanje

Ovaj kolačić pruža informaciju o tome kako krajnji korisnik koristi veb sajt, kao i informaciju da li je posetilac prethodno video bilo kakvu reklamu ovog sajta pre nego što je pristupio ovom veb sajtu.

Oglašavanje

Naš sajt koristi kolačiće u cilju poboljšanja korisničkog iskustva. Saznajte više: