OŠ MIHAJLO PUPIN

aktivnosti na otvorenom

Zašto su za decu važne aktivnosti na otvorenom?!

Prskalicaaa! Prskalicaaa! – urla Saša sa kapije.

Za tili čas, svi smo na okupu. Skidamo se u gaće. Preskačemo ogradu i trčimo prema ćošku. Po zvuku bismo rekli da dolazi iz Smederevske. Cupkamo s noge na nogu, što zbog vrućeg asfalta, što zbog nestrpljenja.

Evo je!!! Juriiiš!!!

Trčimo duž Čarli Čaplina, vrištimo i pljeskamo se po golim stomacima. Komšije se krste, prolaznici čude, a vozač gradske čistoće pokušava da pobegne. Brzo skreće u Ljube Stojanovića, pa u Jaše Prodanovića. Mi se vraćamo u Stojana Novakovića, izbijamo na parkić i kod paviljona istrčavamo ravno na cisternu. Skačemo i vrištimo pomahnitali od sreće i ledene vode.

Bežite! Razlaz! Kifeli! – tera nas vozač rukama.

Mi nastavljamo započetu turneju…

„Posle sunca pada kiša”, priča Jasminke Petrović

Tako je bilo nekada! Danas, nažalost, deca ne provode dovoljno vremena napolju. Sigurno je da bi i današnja deca silno želela da se upuste u sličnu avanturu, kakvu je opisala naša poznata književnica, pišući o svom detinjstvu, šezdesetih godina prošlog veka u Beogradu.

Nažalost, savremeni trenutak i tako akutni problem bezbednosti dece, čine da nam opisana avantura izgleda fikcionalno i sasvim nerealno!

Ipak, želimo da istaknemo koliko je i zbog čega značajno da deca borave, igraju se, istražuju i uče na otvorenom, u prirodi!

Na otvorenom su deca više i intenzivnije fizički aktivna, pa tako mogu da razviju i unaprede sve svoje motoričke potencijale.

Boravak i igra u prirodi utiču i na kreativnost. Deca često moraju sama da otkriju i izmaštaju sa čim bi se i kako mogla igrati.

Aktivnosti napolju utiču i na buđenje i dalju izgradnju kako intelektualnih, tako i socijalnih sposobnosti. Otvoreni prostor je, čak i kada je poznat, uvek pun novina i kao takav pruža značajnu kognitivnu stimulaciju, a ako se aktivnost odvija u grupi onda deca uče da sarađuju, da komuniciraju i budu prilagodljiva.

Deca, koja češće i duže u različitim aktivnostima borave napolju, bolje spavaju i jedu, podižu nivo D vitamina, pa su pod manjim stresom i bolje raspoložena i konačno tako smanjuju ono vreme koje bi, možda, neko od njih proveo i ispred „ekrana“, što je već samo po sebi višestruka dobrobit.

U prirodi, deca uče i da razumeju, a zatim i da cene samu prirodu. Neposredni kontakt, sa svim što postoji u prirodi, posebno za decu koja žive u urbanim sredinama, zaista je uvek nezaboravan.

Aktivnosti napolju, konačno, podstiču dečiju nezavisnost i sposobnost da samostalno donose odluke, što zajedno veoma pozitivno utiče na njihovo samopouzdanje.

Okolnosti su se promenile i onaj stepen slobode s početka priče više nije moguć! Ali je moguće nešto drugo! Moguće je da neka dobra škola ima veliko, uvek sunčano dvorište, puno zelenila i prostora za igru i samostalno otkrivanje nečeg novog. Moguće je da neko ima vikendicu na Kosmaju i da je to dvorište još veći izazov. Moguće je da Tašmajdanski park još uvek ima neki skriveni kutak, koji može da pruži malo avanture! Moguće je da stariji brat povede mlađeg brata do Velikog Ratnog Ostrva da gledaju retke ptice! Moguće je da cela porodica prošeta, kroz šumu, do spomenika Neznanom junaku dok pričaju o našoj slavnoj istoriji.

Moguće je da mi odrasli, moramo danas biti kreativniji nego ikada, kako bi naša deca boravila što više na otvorenom! Moramo učiniti da avantura bude bezbedna, a da ostane i dalje avantura, ono što iskače iz uobičajenog, ono što pamtimo!

POLITIKA KOLAČIĆA

Kolačići su male tekstualne zbirke podataka (datoteke) koji se prilikom posete internet strani šalju na Vaš računar ili mobilni uređaj i kojima se kasnije može pristupiti. Zahvaljujući kolačićima vidi se šta interesuje pojedine posetioce internet strane, što pomaže da se poboljša upotreba za sve korisnike.

Koristimo kolačiće neophodne za funkcionisanje internet strane, odnosno one koji omogućavaju da pregledate naše stranice, kolačiće za statistiku posećenosti i unapređenje performansi internet strane i kolačiće za oglašavanje. Kolačići na internet strani se takođe koriste za pamćenje sesije korisnika sajta.

Kolačić je internog tipa, kriptovan je i podatak ne može biti iskorišćen eksterno. Vi imate mogućnost da izaberete da li ćete prihvatiti kolačiće koji nisu neophodni za funkcionisanje naše internet stranice. Mi bismo svakako cenili Vašu odluku da prihvatite sve kolačiće jer nam time pomažete da internet stranicu uskladimo sa interesovanjima posetilaca. Takođe, možete i naknadno da odbijete korišćenje kolačića izmenom postavki u Vašem pretraživaču. 

Naša internet strana koristi Google analitiku (Google Analytics), uslugu za veb analitiku koju pruža kompanija Google. Google analitika koristi kolačiće, odnosno tekstualne zbirke podataka koje postavlja na Vaš uređaj, da bismo lakše analizirali kako korisnici upotrebljavaju internet stranu.

Ukoliko su Vam potrebne dodatne informacije o kolačićima Google analitike, pogledajte stranice Google koje se odnose na pružanje pomoći i politiku zaštite privatnosti: Politika zaštite privatnosti Google- a i Pomoć Google analitike.

 

Spisak kolačića koje koristimo:

PHPSESSID

Ovaj kolačić je identifikator opšte namene koji se koristi za održavanje promenljivih sesija korisnika odnosno održavanje statusa prijavljenog korisnika između stranica.

Neophodan za funkcionisanje ove internet stranice.

Ovo je sesijski kolačić se koristiti kao za upravljanje stanjem sesije.

Neophodan za funkcionisanje ove internet stranice.

Ovaj kolačić postavljen je da identifikuje korisnika, a identifikacioni kod je kriptovan.

Neophodan za funkcionisanje ove internet stranice.

Ovaj kolačić pripada “Google Universal Analitics” i značajan je za ažuriranje Google-ovog analitičkog servisa. Ovaj kolačić se koristi  za razlikovanje jedinstvenih korisnika dodeljivanjem nasumično generisanog broja kao klijentskog identifikatora. Sadržan je u svakom zahtevu stranice i koristi se za izračunavanje podataka o posetiocima, sesiji i za izveštaje o analitičkim lokacijama.

Performanse

Ovaj kolačić pripada “Google Universal Analitics” i koristi se za umanjivanje odnosno ograničavanje prikupljanja podataka na veb sajtu koji ima veliki broj poseta. Ističe nakon 10 minuta.

Performanse

Registruje jedinstveni ID koji se koristi za generisanje statističkih podataka o tome kako posetilac koristi veb sajt.

Performanse

Ovaj kolačić pripada “Google Universal Analitics” i koristi se za davanje podataka o posećenosti.

Performanse

Ovaj “DoubleClick” kolačić  se postavlja  od strane reklamnih partnera, a oni ih koriste za pravljenje profila interesovanja posetilaca veb lokacije i za prikazivanje relevantnih oglasa na drugim veb lokacijama. Ovaj kolačić  funkcioniše tako što jedinstveno identifikuje vaš pretraživač i uređaj.

Oglašavanje

Ovaj kolačić je “DoubleClick”, u vlasništvu Google-a, služi za profilisanje interesovanja posetilaca veb stranice i prikazivanje relevantnih oglasa na drugim veb sajtovima.

Oglašavanje

Ovaj kolačić je “DoubleClick”, u vlasništvu Google-a, služi da pomogne profilisanju vaših interesovanja sa ciljem da prikazuje relevantne oglase na drugim veb sajtovima.

Oglašavanje

Ovaj „DoubleClick“ kolačić se postavlja od strane reklamnih partnera, a oni ih koriste za pravljenje profila interesovanja posetilaca veb sajta i za prikazivanje relevantnih oglasa na drugim veb sajtovima. Ovaj kolačić funkcioniše tako što jedinstveno identifikuje vaš pretraživač i uređaj.

Oglašavanje

Ovaj kolačić pruža informaciju o tome kako krajnji korisnik koristi veb sajt, kao i informaciju da li je posetilac prethodno video bilo kakvu reklamu ovog sajta pre nego što je pristupio ovom veb sajtu.

Oglašavanje

Ovaj Google kolačić se koristi za analizu uspešnosti oglasa na internet stranicama drugih internet strana tj. prikuplja informacije o tome kako se koriste oglasi prema ovoj internet strani.

Oglašavanje

Ovaj kolačić pruža informaciju o tome kako krajnji korisnik koristi veb sajt, kao i informaciju da li je posetilac prethodno video bilo kakvu reklamu ovog sajta pre nego što je pristupio ovom veb sajtu.

Oglašavanje

Ovaj kolačić pruža informaciju o tome kako krajnji korisnik koristi veb sajt, kao i informaciju da li je posetilac prethodno video bilo kakvu reklamu ovog sajta pre nego što je pristupio ovom veb sajtu.

Oglašavanje

Naš sajt koristi kolačiće u cilju poboljšanja korisničkog iskustva. Saznajte više: