OŠ MIHAJLO PUPIN

Sveobuhvatan i sistemski pristup prevenciji nasilja

Sveobuhvatan i sistemski pristup prevenciji nasilja

Kada govorimo i pišemo o bezbednosti u školama, situacija je veoma ozbiljna i poprilično obeshrabrujuća. Razlozi za to su različiti i brojni. Čini se, ipak, da najnepovoljniji uticaj na mlade dolazi od loših primera kojima su izloženi na online platformama, društvenim mrežama i u video igrama, kao i od uticaja sa svih ostalih medija, koji nisu kontrolisani u onoj meri u kojoj je to potrebno. Ovaj glavni i globalno prisutni problem postaje još veći, jer roditelji, često, nemaju dovoljno slobodnog vremena da se adekvatno angažuju oko svoje dece i da na taj način smanje prostor za navedene negativne uticaje. I konačno, porast nasilja dešava se i zbog inertnosti i nedovoljne motivisanosti našeg obrazovnog sistema da novonastale probleme rešava suštinski i od početka.

Naš pristup problemu nasilja je sistemski, sveobuhvatan i zasniva se na prevenciji. Koraci koje ćemo konkretno mi, ispred Privatne osnovne škole Mihajlo Pupin, preduzeti kako bismo prevenirali nasilje su sledeći:

 • Rad naših nastavnika i stručnih saradnika biće adekvatno vrednovan. Oni su na taj način motivisani da realizuju predviđene mere prevencije.

 • U našoj školi radiće i psiholog, i pedagog, i defektolog, kako bi bilo više prilika da razgovaraju sa svom decom, a ne samo sa onom koja imaju vidljiv problem sa disciplinom ili učenjem.

 • Nastojaćemo da saradnja odeljenskih starešina i psihološko-pedagoške službe bude stalna i konstruktivna.

 • Svi nastavnici i stručni saradnici će imati dodatnu, kontinuiranu psihološku edukaciju.

 • Naša stručna saradnica Milica Stojiljković baviće se isključivo savetodavnim radom i edukacijom roditelja.

 • Svi nastavnici i stručni saradnici, a posebno odeljenske starešine na vreme će upoznati sve svoje
  učenike, a zatim brižljivo pratiti svaku i najmanju promenu kod učenika. Oni moraju biti u stanju da razlikuju vršnjačku nesuglasicu od početka vršnjačkog nasilja, ali moraju biti i hrabri da prepoznato nasilje nazovu pravim imenom.

 • Dve odvojene lokacije, na kojima će se odvijati nastava od prvog do četvrtog razreda i od petog do osmog, eliminisaće, u velikoj meri, mogućnost vršnjačkog nasilja koja je inače češće prisutno u jednosmenskoj nastavi.

 • U našoj školi biće zabranjena upotreba mobilnih telefona, kao i pristup društvenim mrežama i platformama. Strogo ćemo kontrolisati sve vizuelne sadržaje kojima su izložena deca.

 • Od samog početka ćemo učiti decu čemu služe informaciono-komunikacione tehnologije i kako da im budu od koristi.

 • Čitav kurikulum, sve redovne i vannastavne aktivnosti svojim sadržajem i načinom realizacije biće podređene ideji da svim učenicima bude zanimljivo, da zavole školu i učenje, i da na taj način, spontanim formiranjem pravog sistema vrednosti budu daleko od svih oblika problematičnog ponašanja.

 • Vannastavne aktivnosti kao što su drama, bonton i planiranje vremena imaće veliku ulogu u psihološko-socijalnom rastu učenika. Pet časova drame, nedeljno, stvoriće prostor da se odglumi, tačnije proživi svako loše osećanje, svaki unutrašnji ili opšteprisutni problem i konflikt. I da se kroz taj proces deca oslobode onoga što ih onespokojava.

 • Negovanjem naše tradicije i pravih moralnih vrednosti pričom o svetlim primerima iz naše istorije, kulture i nauke, mi, takođe, držimo naše učenike podalje od potencijalnih izvora nasilja.

Greške nastaju na početku i posle ih je teško ispraviti. Mi ćemo prevenirati, pomeriti fokus, promeniti sistem, biti hrabri i odgovorni. Bićemo puni ljubavi i radosti, ali i veoma dosledni u svim zahtevima koje stavljamo pred naše učenike, a u stvari najstrožiji u zahtevima koje postavljamo pred sebe same. Naša škola će biti krug znanja u kom ćemo svi učiti, i deca, i roditelji, i mi edukatori.

Slavićemo znanje i zajedništvo!

POLITIKA KOLAČIĆA

Kolačići su male tekstualne zbirke podataka (datoteke) koji se prilikom posete internet strani šalju na Vaš računar ili mobilni uređaj i kojima se kasnije može pristupiti. Zahvaljujući kolačićima vidi se šta interesuje pojedine posetioce internet strane, što pomaže da se poboljša upotreba za sve korisnike.

Koristimo kolačiće neophodne za funkcionisanje internet strane, odnosno one koji omogućavaju da pregledate naše stranice, kolačiće za statistiku posećenosti i unapređenje performansi internet strane i kolačiće za oglašavanje. Kolačići na internet strani se takođe koriste za pamćenje sesije korisnika sajta.

Kolačić je internog tipa, kriptovan je i podatak ne može biti iskorišćen eksterno. Vi imate mogućnost da izaberete da li ćete prihvatiti kolačiće koji nisu neophodni za funkcionisanje naše internet stranice. Mi bismo svakako cenili Vašu odluku da prihvatite sve kolačiće jer nam time pomažete da internet stranicu uskladimo sa interesovanjima posetilaca. Takođe, možete i naknadno da odbijete korišćenje kolačića izmenom postavki u Vašem pretraživaču. 

Naša internet strana koristi Google analitiku (Google Analytics), uslugu za veb analitiku koju pruža kompanija Google. Google analitika koristi kolačiće, odnosno tekstualne zbirke podataka koje postavlja na Vaš uređaj, da bismo lakše analizirali kako korisnici upotrebljavaju internet stranu.

Ukoliko su Vam potrebne dodatne informacije o kolačićima Google analitike, pogledajte stranice Google koje se odnose na pružanje pomoći i politiku zaštite privatnosti: Politika zaštite privatnosti Google- a i Pomoć Google analitike.

 

Spisak kolačića koje koristimo:

PHPSESSID

Ovaj kolačić je identifikator opšte namene koji se koristi za održavanje promenljivih sesija korisnika odnosno održavanje statusa prijavljenog korisnika između stranica.

Neophodan za funkcionisanje ove internet stranice.

Ovo je sesijski kolačić se koristiti kao za upravljanje stanjem sesije.

Neophodan za funkcionisanje ove internet stranice.

Ovaj kolačić postavljen je da identifikuje korisnika, a identifikacioni kod je kriptovan.

Neophodan za funkcionisanje ove internet stranice.

Ovaj kolačić pripada “Google Universal Analitics” i značajan je za ažuriranje Google-ovog analitičkog servisa. Ovaj kolačić se koristi  za razlikovanje jedinstvenih korisnika dodeljivanjem nasumično generisanog broja kao klijentskog identifikatora. Sadržan je u svakom zahtevu stranice i koristi se za izračunavanje podataka o posetiocima, sesiji i za izveštaje o analitičkim lokacijama.

Performanse

Ovaj kolačić pripada “Google Universal Analitics” i koristi se za umanjivanje odnosno ograničavanje prikupljanja podataka na veb sajtu koji ima veliki broj poseta. Ističe nakon 10 minuta.

Performanse

Registruje jedinstveni ID koji se koristi za generisanje statističkih podataka o tome kako posetilac koristi veb sajt.

Performanse

Ovaj kolačić pripada “Google Universal Analitics” i koristi se za davanje podataka o posećenosti.

Performanse

Ovaj “DoubleClick” kolačić  se postavlja  od strane reklamnih partnera, a oni ih koriste za pravljenje profila interesovanja posetilaca veb lokacije i za prikazivanje relevantnih oglasa na drugim veb lokacijama. Ovaj kolačić  funkcioniše tako što jedinstveno identifikuje vaš pretraživač i uređaj.

Oglašavanje

Ovaj kolačić je “DoubleClick”, u vlasništvu Google-a, služi za profilisanje interesovanja posetilaca veb stranice i prikazivanje relevantnih oglasa na drugim veb sajtovima.

Oglašavanje

Ovaj kolačić je “DoubleClick”, u vlasništvu Google-a, služi da pomogne profilisanju vaših interesovanja sa ciljem da prikazuje relevantne oglase na drugim veb sajtovima.

Oglašavanje

Ovaj „DoubleClick“ kolačić se postavlja od strane reklamnih partnera, a oni ih koriste za pravljenje profila interesovanja posetilaca veb sajta i za prikazivanje relevantnih oglasa na drugim veb sajtovima. Ovaj kolačić funkcioniše tako što jedinstveno identifikuje vaš pretraživač i uređaj.

Oglašavanje

Ovaj kolačić pruža informaciju o tome kako krajnji korisnik koristi veb sajt, kao i informaciju da li je posetilac prethodno video bilo kakvu reklamu ovog sajta pre nego što je pristupio ovom veb sajtu.

Oglašavanje

Ovaj Google kolačić se koristi za analizu uspešnosti oglasa na internet stranicama drugih internet strana tj. prikuplja informacije o tome kako se koriste oglasi prema ovoj internet strani.

Oglašavanje

Ovaj kolačić pruža informaciju o tome kako krajnji korisnik koristi veb sajt, kao i informaciju da li je posetilac prethodno video bilo kakvu reklamu ovog sajta pre nego što je pristupio ovom veb sajtu.

Oglašavanje

Ovaj kolačić pruža informaciju o tome kako krajnji korisnik koristi veb sajt, kao i informaciju da li je posetilac prethodno video bilo kakvu reklamu ovog sajta pre nego što je pristupio ovom veb sajtu.

Oglašavanje

Naš sajt koristi kolačiće u cilju poboljšanja korisničkog iskustva. Saznajte više: