OŠ MIHAJLO PUPIN

Da li je i u kojoj meri moguće decu odvojiti od mobilnih telefona?

Pravi odgovori na velika pitanja uvek su jednostavni! Da, Moguće je! Potrebno je samo da, najpre, sebi a onda i deci objasnimo zašto je važno znanje i čemu, u stvari, služe mobilni telefoni!

Svako znanje koje steknemo, postaje deo nas i kao takvo nastavlja da živi i raste u nama i da nas čini boljim i vrednijim, a onda kako odrastamo zbog toga postajemo sigurniji, zadovoljniji i srećniji. Tom savršenom sledu, u savremenom društvu, isprečila se tehnologija, a najviše mobilni telefoni! Pomelo nas je previše nepotrebnih informacija i komunikacija! A onda smo svi zajedno ušli u globalni maraton sa vremenom koje se kontinuirano ubrzava. U toj trci sa vremenom, greškom smo, za trenutak, našoj deci dali mobilne telefone, da se samo malo odmorimo i „restartujemo“, i tako je sve počelo!


Šta sada činiti?

Svi ćemo se zajedno vratiti samo jedan korak u nazad i to će već biti dovoljno da se vratimo sebi a našu decu našoj kući i našoj školi. Objasnićemo deci koliko je znanje važno, slavićemo ga kao nešto lepo, uzbudljivo i privlačno u svakom trenutku našeg školskog života. A kod kuće, kada padne veče, svi ćemo ostaviti mobilne telefone negde na nekoj udaljenoj polici. Zaustavićemo se, izaći ćemo na dvorište, terasu, prozor i potražiti parče zvezdanog neba, deca će gledati u nebo dok mi budemo naglas čitali neku priču o hrabrosti, vernosti o nesebičnosti, o dobroti, o ljubavi i o svemu onome o čemu i sami zaboravljamo da mislimo!

Izdvajamo za vas i par praktičnih saveta, kako da pažnju deteta odvojiti od mobilnih telefona.

  • Postavite granice i definišite jasna pravila o vremenu koje deca mogu provesti na telefonu i kada mogu koristiti uređaj. Na primer, možete odrediti vremenski raspored kada je dozvoljeno korišćenje telefona, kao i vreme za obavljanje drugih aktivnosti, poput učenja, sporta, ili društvenih interakcija.
  • Odredite neke prostorije u kući ili stanu, poput trpezarije ili spavaće sobe, gde je korišćenje telefona zabranjeno. Ovo će pomoći deci da se fokusiraju na sve ono drugo što rade, kao i da se odmore od ekrana.
  • Budite primer svojoj deci time što ćete i sebi ograničiti vreme provedeno na telefonu. Kada vide da i vi ograničavate korišćenje telefona, deca će biti motivisana da slede vaš primer, a zajedno ćete imati više slobodnog vremena koje možete provesti na mnogo kreativniji i zdraviji način.
  • Podstaknite decu da se bave drugim aktivnostima i angažujte se i vi u njima. Čitajte, crtajte, kuvajte, plešite, bavite se sportom, boravite što više vremena na otvorenom, zajedno sa svojom decom.

Deca prate vaš primer, zato budite pozitivan uzor, njihova dobrobit uvek je i vaša!

POLITIKA KOLAČIĆA

Kolačići su male tekstualne zbirke podataka (datoteke) koji se prilikom posete internet strani šalju na Vaš računar ili mobilni uređaj i kojima se kasnije može pristupiti. Zahvaljujući kolačićima vidi se šta interesuje pojedine posetioce internet strane, što pomaže da se poboljša upotreba za sve korisnike.

Koristimo kolačiće neophodne za funkcionisanje internet strane, odnosno one koji omogućavaju da pregledate naše stranice, kolačiće za statistiku posećenosti i unapređenje performansi internet strane i kolačiće za oglašavanje. Kolačići na internet strani se takođe koriste za pamćenje sesije korisnika sajta.

Kolačić je internog tipa, kriptovan je i podatak ne može biti iskorišćen eksterno. Vi imate mogućnost da izaberete da li ćete prihvatiti kolačiće koji nisu neophodni za funkcionisanje naše internet stranice. Mi bismo svakako cenili Vašu odluku da prihvatite sve kolačiće jer nam time pomažete da internet stranicu uskladimo sa interesovanjima posetilaca. Takođe, možete i naknadno da odbijete korišćenje kolačića izmenom postavki u Vašem pretraživaču. 

Naša internet strana koristi Google analitiku (Google Analytics), uslugu za veb analitiku koju pruža kompanija Google. Google analitika koristi kolačiće, odnosno tekstualne zbirke podataka koje postavlja na Vaš uređaj, da bismo lakše analizirali kako korisnici upotrebljavaju internet stranu.

Ukoliko su Vam potrebne dodatne informacije o kolačićima Google analitike, pogledajte stranice Google koje se odnose na pružanje pomoći i politiku zaštite privatnosti: Politika zaštite privatnosti Google- a i Pomoć Google analitike.

 

Spisak kolačića koje koristimo:

PHPSESSID

Ovaj kolačić je identifikator opšte namene koji se koristi za održavanje promenljivih sesija korisnika odnosno održavanje statusa prijavljenog korisnika između stranica.

Neophodan za funkcionisanje ove internet stranice.

Ovo je sesijski kolačić se koristiti kao za upravljanje stanjem sesije.

Neophodan za funkcionisanje ove internet stranice.

Ovaj kolačić postavljen je da identifikuje korisnika, a identifikacioni kod je kriptovan.

Neophodan za funkcionisanje ove internet stranice.

Ovaj kolačić pripada “Google Universal Analitics” i značajan je za ažuriranje Google-ovog analitičkog servisa. Ovaj kolačić se koristi  za razlikovanje jedinstvenih korisnika dodeljivanjem nasumično generisanog broja kao klijentskog identifikatora. Sadržan je u svakom zahtevu stranice i koristi se za izračunavanje podataka o posetiocima, sesiji i za izveštaje o analitičkim lokacijama.

Performanse

Ovaj kolačić pripada “Google Universal Analitics” i koristi se za umanjivanje odnosno ograničavanje prikupljanja podataka na veb sajtu koji ima veliki broj poseta. Ističe nakon 10 minuta.

Performanse

Registruje jedinstveni ID koji se koristi za generisanje statističkih podataka o tome kako posetilac koristi veb sajt.

Performanse

Ovaj kolačić pripada “Google Universal Analitics” i koristi se za davanje podataka o posećenosti.

Performanse

Ovaj “DoubleClick” kolačić  se postavlja  od strane reklamnih partnera, a oni ih koriste za pravljenje profila interesovanja posetilaca veb lokacije i za prikazivanje relevantnih oglasa na drugim veb lokacijama. Ovaj kolačić  funkcioniše tako što jedinstveno identifikuje vaš pretraživač i uređaj.

Oglašavanje

Ovaj kolačić je “DoubleClick”, u vlasništvu Google-a, služi za profilisanje interesovanja posetilaca veb stranice i prikazivanje relevantnih oglasa na drugim veb sajtovima.

Oglašavanje

Ovaj kolačić je “DoubleClick”, u vlasništvu Google-a, služi da pomogne profilisanju vaših interesovanja sa ciljem da prikazuje relevantne oglase na drugim veb sajtovima.

Oglašavanje

Ovaj „DoubleClick“ kolačić se postavlja od strane reklamnih partnera, a oni ih koriste za pravljenje profila interesovanja posetilaca veb sajta i za prikazivanje relevantnih oglasa na drugim veb sajtovima. Ovaj kolačić funkcioniše tako što jedinstveno identifikuje vaš pretraživač i uređaj.

Oglašavanje

Ovaj kolačić pruža informaciju o tome kako krajnji korisnik koristi veb sajt, kao i informaciju da li je posetilac prethodno video bilo kakvu reklamu ovog sajta pre nego što je pristupio ovom veb sajtu.

Oglašavanje

Ovaj Google kolačić se koristi za analizu uspešnosti oglasa na internet stranicama drugih internet strana tj. prikuplja informacije o tome kako se koriste oglasi prema ovoj internet strani.

Oglašavanje

Ovaj kolačić pruža informaciju o tome kako krajnji korisnik koristi veb sajt, kao i informaciju da li je posetilac prethodno video bilo kakvu reklamu ovog sajta pre nego što je pristupio ovom veb sajtu.

Oglašavanje

Ovaj kolačić pruža informaciju o tome kako krajnji korisnik koristi veb sajt, kao i informaciju da li je posetilac prethodno video bilo kakvu reklamu ovog sajta pre nego što je pristupio ovom veb sajtu.

Oglašavanje

Naš sajt koristi kolačiće u cilju poboljšanja korisničkog iskustva. Saznajte više: